De woningmarkt is de laatste jaren zeer sterk gegroeid. In alle segmenten worden woningen gebouwd en verkocht. Dit geldt zowel voor gemeentelijke woningbouwplannen als ook voor particuliere ontwikkelingen. Vanuit investeerders is een goede belangstelling voor transformatie van bestaande kantoor- en andersoortige gebouwen naar woningbouw.
Ondanks deze inzet zien we een groeiend tekort op de woningmarkt ontstaan. Het aantal te koop staande woningen is zeer gering in vrijwel alle segmenten. Daarom is het noodzakelijk alle kansen te benutten die een bijdrage leveren aan het verhogen van een passende woningbouwproductie. Dat kan ook zijn in de vorm van een meer actieve gemeentelijke rol.
De bestaande voorraad gronden pakken we op. Dat betekent dat besluitvorming over de voorraad strategische gemeentelijke gronden, zoals de derde fase van Steenbrugge, van Heetenstraat of aan Rielerweg/Tjoenerstraat, aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.
In 2021 verkennen wij de mogelijkheid voor het ontwikkelen van de gronden Hagenvoorde. Het project Tuinen van Zandweerd kent een innovatieve, duurzame opzet. Op die wijze wordt inhoud gegeven aan de eerder beschreven waardecreatie.
Er is een goede belangstelling voor het Bedrijvenpark langs de A1. In 2019 is een kavel van bijna 12 ha. verkocht. Daarmee resteert slechts een beperkt aantal ha uitgeefbare grond in het oostelijk plandeel. Daarom gaan we in 2021 door met de voorbereidingen om de westelijke gronden in ontwikkeling te nemen. Het A1 Bedrijvenpark is een onderscheidend bedrijventerrein voor duurzaamheid en innovaties. Dat willen we verder uitbouwen. Daarom moedigen we de komst van duurzame en innovatieve bedrijven aan.
Belangrijk is het perspectief voor een watergebonden bedrijfskavel aan de Westfalenstraat, die in beeld is voor de vestiging van een containerterminal.
Binnen de Poort van Deventer ontwikkelen we de gebieden Teugseweg (Stadsentree) en Gasfabriekterrein. We zien dit als een kansrijk gebied voor startups en hoogwaardige, innovatieve en duurzame bedrijvigheid. De ontwikkeling van de stadsentree wordt vertraagd als gevolg van een knelpunt in de verkeersontsluiting. Voordat de ontwikkeling verder vorm kan krijgen dient eerst dit knelpunt te worden opgelost.
Modernisering en herinrichting van de oudere bedrijventerreinen Kloosterlanden en Bergweide kunnen belangrijke impulsen op het gebied van duurzaamheid, toegankelijkheid en leefbaarheid geven. Mogelijk kan het grondbeleid hier een faciliterende en stimulerende rol spelen. Daarbij denken we aan de inzet van het instrument “erfpacht”.
De ontwikkeling van de Sport- en Leisurestrook langs de Holterweg krijgt inmiddels meer vorm en inhoud.