Iedereen telt mee. Inwoners zijn in staat om regie te pakken op hun eigen leven, zoals zij dat willen leven. Dat geeft kracht en zelfvertrouwen om mee te doen, wat voor anderen te betekenen en voor zichzelf en naasten te  zorgen. Lukt dat niet? Dan ondersteunt de gemeente je met passende (op maat) hulp.

Aan deze ambitie wordt in het programma Meedoen vanuit verschillende beleidsinvalhoeken invulling gegeven.
In 2021 werken we aan een hernieuwd Wmo beleidskader. Hierbij wordt o.a. invulling  gegeven aan bestaande zorginfrastructuren in de wijk. Dit in combinatie met de uitwerking van het plan van aanpak 'goede voorzieningen in de buurt' (Buurthuis 2.0).
De samenhang en samenwerking tussen buurthuizen, algemene voorzieningen en gerichte ondersteuning moet vanuit deze (Wmo)kaders versterkt worden. Dit wordt in 2021 ook meegenomen in de nieuwe raamovereenkomst / aanbesteding. Het hernieuwd Wmo beleidskader geeft de transformatiegedachte verder vorm. Dit sluit ook aan bij de beweging van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Dit krijgt o.a. vorm in de samenwerking binnen Salland United, de regiovisie (sociale en gezondheidssituatie en -opgave tussen zorgverzekeraar, gemeenten, zorgkantoor), buurtgeluk en Grozzerdam.

Onze toegangen in de wijk verlenen integraal, snel en adequaat zorg en ondersteuning aan bewoners die het nodig hebben. Daarbij gaan we uit van eigen regie van bewoners, maken we zoveel mogelijk gebruik van de mogelijkheden van bewoners en hun omgeving, benutten we bewonersinitiatieven en algemene voorzieningen dan wel zetten we maatwerk in. Het team toegang en het preventie netwerk werken hierin vloeiend samen.

WijDeventer is bij uitstek een wijkgerichte benadering en gericht op participatie en actief burgerschap. De doorontwikkeling hiervan zetten we voort.

In regionaal verband werken we samen in het verminderen van laaggeletterdheid. Met onze lokale partners geven we uitvoering aan een aanvalsplan laaggeletterdheid.

Het sportbeleid is geactualiseerd met daarbij speciale aandacht voor een stevige infrastructuur. Tevens geven we, met alle sportverenigingen en het Sportbedrijf uitvoering aan het lokaal sportakkoord.

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe wet inburgering in werking. De gemeenten krijgen een belangrijke rol in deze nieuwe wet. Het doel van deze wet is dat alle nieuwkomers met een inburgeringsplicht zo snel mogelijk  Nederlands leren spreken en schrijven op het voor hen hoogst haalbare niveau. Ook is het doel dat zij zo snel mogelijk – het liefst betaald –  werk krijgen, om zo volwaardig mee te kunnen doen in Nederland. De implementatie wordt door de drie programma’s in gezamenlijkheid opgepakt.

Samen met de werkgroep diversiteit wordt gekeken hoe de aanbevelingen uit de notitie "Deventer samen in vrijheid en gelijkwaardigheid" uitgevoerd kunnen worden om zo samen met partners uit de stad tot meer diversiteit en een afspiegeling van de Deventer samenleving binnen instellingen en bedrijven te komen.

De Deventer inclusie agenda staat voor een goed toegankelijke samenleving waarin individuen zonder intensieve persoonlijke steun en kostbare hulpmiddelen mee kunnen doen op het terrein van arbeid, wonen, welzijn en recreëren. Samen met de Stichting Fooruit en Deventer Sportploeg wordt hier uitvoering aan gegeven.

De Vrijwilligerscentrale Deventer heeft de samenwerking met organisaties vanuit zorg, welzijn, sport en bedrijfsleven uitgebreid. Vanuit deze samenwerking op zowel stedelijk als wijk- en buurtniveau wordt het vrijwilligers- en mantelzorgbeleid geactualiseerd. De focus is met name gericht om inwoners te stimuleren en daar waar nodig te ondersteunen bij het versterken van maatschappelijke organisaties en het bieden van zorg aan mensen die dat nodig hebben.

Centrumgemeente Deventer

In de regio Midden-IJssel (Deventer, Lochem, Olst-Wijhe, Raalte en Zutphen) en onder aanvoering van de centrumgemeente Deventer werken wij regionaal samen op het terrein van beschermd wonen, maatschappelijke opvang, verslavingsbeleid en de openbare geestelijke gezondheidszorg (oggz). De inzet daarbij is primair gericht op die inwoners die niet meer op eigen kracht voldoende zelfredzaam zijn als gevolg van dakloosheid en/of psychische of psychosociale problematiek (al dan niet in combinatie met licht-verstandelijke beperkingen). Soms is daarbij sprake van verslavingsproblematiek en/of het mijden van zorg, hulp en ondersteuning.

De samenwerkende gemeenten bieden beschermd wonen (voor mensen met psychische en/of psychosociale problematiek, soms gecombineerd met een licht verstandelijke beperking), maatschappelijke opvang, bemoeizorg en dragen zorg voor activiteiten gericht op het voorkomen of tegengaan van verslaving. De Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) vormt hierbij het wettelijke kader. Met het geheel van deze activiteiten dragen wij bij aan het maatschappelijk herstel van de betreffende inwoners, maar ook aan de veiligheid en stabiliteit van de betreffende inwoners, de naaste sociale omgeving en de samenleving als geheel.
In 2021 voeren de samenwerkende gemeenten met behulp van aanvullende rijksmiddelen extra maatregelen uit gericht op het terugdringen van (jeugd)dakloosheid in de regio. Daarnaast vinden in 2021 onder meer de resterende voorbereidingen plaats ter optimalisatie van de regionale samenwerking i.v.m. de door het rijk voorgenomen doordecentralisatie van rijksmiddelen per 1-1-2022.