Versterken van werklocaties

In Deventer maken we werk van werk. We zetten actief in op het aantrekken en behouden van bedrijven. We werken aan nieuwe werklocaties, maar ook aan het moderniseren en toekomstbestendig maken van bestaande werklocaties. Dit doen we bijvoorbeeld in het project toekomstbestendige bedrijventerreinen van het DEP of met de doorontwikkeling naar een duurzame binnenhaven met de realisatie van een containerterminal, het faciliteren van ontwikkelingen in de Poort van Deventer en natuurlijk A1 Bedrijvenpark als innovatieve toplocatie voor onder andere duurzame maakindustrie en slimme logistiek.

De ICT-gerelateerde bedrijven spelen een steeds belangrijkere rol in de Deventer economie. Het is zeker dat de impact hiervan alleen maar zal toenemen. Daarnaast is de maakindustrie van oudsher een belangrijke aanjager voor de economie van Deventer. Deze sector en daarmee samenhangende arbeid staat wel onder zware druk. Maakbedrijven, toeleveranciers, machinebouw, logistiek en dienstverlening zijn onderling verbonden en de wederzijdse afhankelijkheid is groot, dus is samenwerking in de keten belangrijk. Gedreven door digitalisering, slimme engineering en e-commerce liggen binnen de sector groothandel en distributie ook goede kansen voor Deventer.

We willen samen met onze partners in het DEP werken aan de vernieuwing van de economie en een basis leggen voor de toekomst. Een belangrijke focus ligt in 2021 net als in 2020 op de uitwerking van de DEP-projecten Toekomstgerichte bedrijventerreinen en Stadscampus.

Versterken economische structuur en ondernemersklimaat

De crisis als gevolg van Covid-19 heeft grote impact gehad en zal waarschijnlijk in 2021 in volle omvang voelbaar zijn, ook in Deventer. Veel ondernemers en werknemers worden getroffen. De goede samenwerking tussen economische partners (bijv. binnen het DEP) maakte dat we snel de schouders er onder konden zetten om de problemen gezamenlijk aan te pakken. In 2021 gaan we hier mee door. Bijv. door de uitvoering van het actieplan Corona van het DEP te ondersteunen.

Verder blijven we investeren in de economische structuur en het ondernemersklimaat van Deventer bijvoorbeeld met het Corona Initiatief Fonds, het DEP Corona actiefplan en actief accountmanagement. Meer algemeen zijn er veel ingrediënten aanwezig om succesvol te zijn. We zetten in op kansrijke sectoren en een sterkere binding met het onderwijs. Ondernemers spelen een essentiële rol in de lokale economie voor de werkgelegenheid en daarmee voor de vitaliteit van Deventer. We willen een ondernemersvriendelijk klimaat, met ruimte voor ondernemerschap. Ook hebben we aandacht voor duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit vraagt van onze kant goed samenspel, stevig accountmanagement en een proactieve opstelling. Nieuwe ontwikkelingen als de komst van 5G en andere Smart-economy onderwerpen volgen we, zodat we snel op kansen kunnen inspelen.

Aantrekkelijk(e) stad en buitengebied

Ook komend jaar werken we verder aan Deventer als aantrekkelijke bestemming voor bewoners, bezoekers, bedrijven en talenten. Dit vraagt om  goede voorzieningen, evenementen, woningen en bereikbaarheid. Ook willen we dat Deventer zich nadrukkelijk toont aan de buitenwereld.

In nauwe samenwerking met de stichting Deventer Marketing (...InDeventer!) zetten we stevig in op citymarketing (merk Deventer), waarmee we Deventer economisch en toeristisch nog beter op de kaart zetten. De samenwerking in Hanzestedenverband is in 2020 geïntensiveerd door een internationaal project met een aantal Duitse Hanzesteden gericht op productontwikkeling, o.a. Hanzestedenfietsroute en muurschilderingen. We zetten verder in op de ligging aan de IJssel, de verbinding met Salland en Deventer 360 graden rond.

Samen met  stichting Deventer Binnenstadsmanagement werken we verder aan een mooie, levendige binnenstad die coronaproof is waar bezoekers het naar hun zin hebben en het fijn is om te wonen en werken, onder andere via uitvoering van de Binnenstadsagenda. Zowel het geldende horeca- als detailhandelsbeleid lopen af in 2020 en moeten in 2021 een vervolg krijgen.

In het buitengebied moeten agrarische bedrijven zich kunnen blijven ontwikkelen om levensvatbaar te blijven. Behoud van leefbaarheid en het voorkomen van leegstand maken dat in het buitengebied in toenemende mate ruimte is voor andere economische dragers zoals toerisme, verkoop van streekproducten en zorg. De economie in de dorpen is belangrijk voor het leefbaar houden van het buitengebied en blijft aandacht houden in samenhang met het plattelandsbeleid.

Veerkrachtige arbeidsmarkt

In Deventer zetten we ons in voor voldoende en gevarieerde werkgelegenheid, juist nu tegen de achtergrond van de Coronacrisis. Het MKB in Deventer is een belangrijke banenmotor die afgelopen jaar een flinke klap heeft gekregen. Voor herstel en groei van het MKB is de beschikbaarheid van adequaat opgeleid personeel een van de meest cruciale factoren. Daarom werken we nauw samen met ondernemers en het onderwijsveld aan maatregelen voor om- en bijscholing richting tekortsectoren zoals ict, techniek en zorg. Mede door de regiodeal (zie programma 1) kunnen we extra inspanningen leveren om deze diensten zo direct mogelijk bij bedrijven en inwoners onder de aandacht te brengen.

Ook willen we de binding van jongeren met Deventer versterken in verband met de vergrijzende beroepsbevolking in onze regio. Daarom werken we samen met onder andere Saxion Hogeschool en ROC Aventus aan het versterken van een rijke leeromgeving en samen met externe partners aan een aantrekkelijke stad waar ook studenten en jong afgestudeerden betaalbare huisvesting kunnen vinden.

In 2019 is het gemeentelijk uitvoeringsprogramma voor de arbeidsmarkt vastgesteld met daarin drie actielijnen:  We werken samen met onze partners aan het uitvoeren van een programma gericht 1) verbeteren van het vestigingsklimaat, 2) een goede aansluiting tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven en 3) het creëren van werkgelegenheid voor langdurig werklozen. Het gemeentelijke uitvoeringsprogramma voor de arbeidsmarkt wordt in samenhang met de partners en de projecten van het DEP opgepakt. In het bijzonder de DEP-projecten Kennisstad en Stadscampus

Deventer internationale Hanzestad

Voor Deventer bedrijven is internationaal werken een gegeven. Ondernemers zijn internationaal vanwege hun internationale medewerkers, opdrachten en export, inkoop en investeerders. Globaliseren is voor de ondernemerssector een continu proces vanuit de eigen economische kansen, doelstellingen en motivatie. Wij gaan dit in nauwe samenwerking met het Trade Office van MKB-Deventer verder bevorderen. Met het Trade Office werkt de gemeente intensief samen rond het organiseren van inkomende en uitgaande handelsmissies, die tot duurzame economische activiteiten van Deventer bedrijven leiden. Daarnaast stimuleert de gemeente internationale maatschappelijke activiteiten. Dit omdat het internationaal beleid ook nauw verbonden is met de belangstelling en internationale activiteiten van diverse Deventer organisaties.

Via het International Office stimuleren we verbindingen tussen Deventer partijen binnen verschillende sectoren en met bijzondere aandacht voor internationale economische ontwikkeling. Tegen die achtergrond zetten we de internationale partnerschappen in Duitsland, Roemenië en Oeganda voort samen met Deventer organisaties en bedrijven. We stimuleren de verbinding tussen de internationale dimensie van de stad, de verschillende sectoren en de eigen gemeentelijke opgaven in het kader van de 17 global goals.  

Tot slot

De Uitvoeringsagenda Economie en Internationaal beleid bestrijkt een looptijd van 2019 tot en met 2022. Het is een document met een dynamisch karakter waarin we ook afhankelijk zijn van externe partners waarmee we samenwerken. Daarbij verandert de (economische) wereld snel, dat heeft de Coronacrisis nog eens duidelijk gemaakt. De concretisering van het uitvoeringsplan heeft daardoor op onderdelen een andere invulling gekregen dan een jaar geleden bedacht. In 2021 zal het gesprek met de Raad over de concretisering weer worden opgepakt.